Geplaatst op vrijdag 17 februari 2012 @ 20:08 , 3946 keer bekeken
MAPLE SIROOP
Er gaat heel wat aan vooraf voordat men een druppeltje maple siroop kan proeven. Begin maart, als de sneeuw nog 50cm hoog ligt trekt men het bos in om aftapgaten in de bomen te boren van een bepaalde doorsnee en diepte (een esdoorn moet minstens 50 jaar oud zijn). Ook moet het aftap gat onder een bepaalde hoek zitten zodat het sap makkelijk kan afvloeien en de boom na het seizoen zich weer makkelijk kan herstellen. Alle aftapgaten worden verbonden met plastic buizen en met pompen wordt het sap dan verzameld. Vroeger gebeurde dit met emmers, paarden brachten de emmers dan naar het verzamel punt. In de fabriek laat men het sap dan indampen tot het 66% suiker bevat, daarna wordt het nog gefilterd. Zie hieronder.
Eigenlijk is maple siroop hoog geconcentreerd esdoorn sap. Elke esdoorn produceert per seizoen hooguit een liter maple siroop. Het oogst seizoen loopt van maart tot april en duurt 3-6 weken. Vooraf weet men nooit hoe lang precies het seizoen zal duren en hoe goed de oogst is.
GESCHIEDENIS VAN DE MAPLE SIROOP.
Maple siroop werd voor het eerst ontdekt door Noord Amerikaanse indianen. Zij gebruikten het hoofdzakelijk als een soort medicijn in de lente vanwege haar hoge concentratie vitamine C. Zij hadden een gebrek aan vitamine C doordat zij de hele winter binnen verbleven en hoofdzakelijk gedroogd vlees aten. Zij verzamelden het sap en lieten het door de zon indrogen in een houten kom.
KOKEN MET MAPLE SIROOP
DE SASKATOON
De saskatoon lijkt op een bes maar is eigenlijk familie van de appel.
Deze inheemse vrucht van de Canadese prairies neemt een speciale plaats in de harten van de West Canadezen.
De saskatoon werd voor het eerst gebruikt door de Plains indianen en was voor de eerste kolonisten een belangrijke vrucht.
De saskatoon struiken in de Prairie Lane boomgaard zijn stekken van de wilde struiken. De planten zijn 100% natuurlijk en niet genetisch gemanipuleerd.
De bessen worden met de hand geplukt, s‘morgens tussen 5.00 en 10.30 uur. Zo wordt een hoge kwaliteit gegarandeerd.
Daarna worden de bessen binnen een uur met speciale vrachtauto’s naar de fabriek vervoerd, geïnspecteerd en ingevroren.
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Aanbevelingen door leden:
happywomanDeze club vind ik in een woord super goed Duimpie omhoog voor deze club
Alles over Canada lees je hier, regelmatig interessante updates en Astrid is de perfecte operator. Gezellig forum met aandacht voor elkaar maar zonder verplichtingen, lid worden dus! xxx Wilma