Geplaatst op vrijdag 17 februari 2012 @ 20:08 , 3973 keer bekeken
MAPLE SIROOP
Maple siroop ( siroop van de Esdoorn) is in Canada generaties lang een traditie en haar populariteit groeit vanwege de trend naar een gezond en voedzaam dieet.
Bij de productie van de maple siroop worden absoluut geen chemicaliën of conserveringsmiddelen toegevoegd. In Nederland is maple siroop beter bekend onder de naam Ahorn siroop.
In 1975 werd bij L.B.Maple Treat op een 52 are grote boerderij in Quebec de eerste maple siroop geoogst , nu in 2002 is de boerderij 1200 are groot met 98.000 esdoorns en met een moderne afvulfabriek fabriek.
Er wordt maple siroop No.1 medium geproduceerd, welke wat donkerder is dan No.1 licht maar ook rijker aan vitamines en mineralen.
Er zijn veel factoren die de kwaliteit van de maple siroop bepalen maar de No.1 medium wordt geoogst in het midden van het seizoen.
Hoe wordt maple siroop gemaakt?
Er gaat heel wat aan vooraf voordat men een druppeltje maple siroop kan proeven. Begin maart, als de sneeuw nog 50cm hoog ligt trekt men het bos in om aftapgaten in de bomen te boren van een bepaalde doorsnee en diepte (een esdoorn moet minstens 50 jaar oud zijn). Ook moet het aftap gat onder een bepaalde hoek zitten zodat het sap makkelijk kan afvloeien en de boom na het seizoen zich weer makkelijk kan herstellen. Alle aftapgaten worden verbonden met plastic buizen en met pompen wordt het sap dan verzameld. Vroeger gebeurde dit met emmers, paarden brachten de emmers dan naar het verzamel punt. In de fabriek laat men het sap dan indampen tot het 66% suiker bevat, daarna wordt het nog gefilterd. Zie hieronder.
Eigenlijk is maple siroop hoog geconcentreerd esdoorn sap. Elke esdoorn produceert per seizoen hooguit een liter maple siroop. Het oogst seizoen loopt van maart tot april en duurt 3-6 weken. Vooraf weet men nooit hoe lang precies het seizoen zal duren en hoe goed de oogst is.
GESCHIEDENIS VAN DE MAPLE SIROOP.
Maple siroop werd voor het eerst ontdekt door Noord Amerikaanse indianen. Zij gebruikten het hoofdzakelijk als een soort medicijn in de lente vanwege haar hoge concentratie vitamine C. Zij hadden een gebrek aan vitamine C doordat zij de hele winter binnen verbleven en hoofdzakelijk gedroogd vlees aten. Zij verzamelden het sap en lieten het door de zon indrogen in een houten kom.
Ga ook naar
deze site en bekijk een schitterend videofilm, hoe vroegere tijden het sap uit de esdoornboom werd getapt. Echt leuk en interessant om even te bekijken Toen de blanken kwamen gingen zij de siroop koken ( wat overigens de vitamine C vernietigd), om er suiker van te maken wat langer houdbaar was. Rond deze tijd (eind 19e eeuw) was maple suiker goedkoper dan geïmporteerde suiker. Er zijn 12 verschillende esdoorns, echter maar twee soorten produceren het sap waar maple siroop van gemaakt kan worden, nl; de suiker esdoorn en de grijze esdoorn. Zij groeien alleen in het Noordoosten van Noord-Amerika.
KOKEN MET MAPLE SIROOP
Suiker kan vervangen worden door maple suiker, voor 1 kom gewone suiker gebruikt men 3/4 kom maple suiker.
Gebruikt men siroop bij het bakken dan kan dezelfde hoeveelheid aangehouden worden, echter de hoeveelheid vloeistof moet iets verminderd worden.
500 ml maple siroop is ongeveer gelijk aan 500gr maple suiker.
Gewone suiker kan altijd vervangen worden door maple siroop, verder wordt maple siroop gebruikt om melk op smaak te maken, op pannenkoeken, op wafels, in yoghurt of ontbijtgranen, in milkshakes of in koffie en thee.
Maple siroop bevat 40 cal/theelepel (is gelijk aan suikerstroop en minder dan honing). Maple siroop kan bij kamertemperatuur bewaard blijven, echter na opening in de koelkast bewaren.
DE SASKATOON
De saskatoon lijkt op een bes maar is eigenlijk familie van de appel.
Deze inheemse vrucht van de Canadese prairies neemt een speciale plaats in de harten van de West Canadezen.
De saskatoon werd voor het eerst gebruikt door de Plains indianen en was voor de eerste kolonisten een belangrijke vrucht.
Vandaag de dag is deze verrukkelijke en voedzame vrucht het onderwerp van onderzoek in de gebied van voedingsupplementen.
Prairie Lane Saskatoons Inc. is opgericht in 1991 en produceert sindsdien saskatoon producten van de hoogste kwaliteit. Om dit bedrijf op te starten putten de eigenaar en zijn vrouw uit een jaren lange ervaring in de landbouw en het bedrijfsleven.
De saskatoon struiken in de Prairie Lane boomgaard zijn stekken van de wilde struiken. De planten zijn 100% natuurlijk en niet genetisch gemanipuleerd.
De bessen worden met de hand geplukt, s‘morgens tussen 5.00 en 10.30 uur. Zo wordt een hoge kwaliteit gegarandeerd.
Daarna worden de bessen binnen een uur met speciale vrachtauto’s naar de fabriek vervoerd, geïnspecteerd en ingevroren.
De Prairie Lane saskatoon topping kan gebruikt worden bij ijs, yoghurt, wafels, toast, cake, graanontbijten of als een speciaal ingrediënt in salades, als warme sauzen bij vlees en paté of als vulling op crêpes, pannenkoeken, taarten, enz.
Prairie Lane ziet het als haar missie om de saskatoon volledig tot haar recht te laten komen in de voedingsindustrie en haar volle smaak over de hele wereld bekendheid te geven.