OORSPRONKELIJKE BEVOLKING IN CANADA

Geplaatst op vrijdag 04 november 2011 @ 13:46 , 2362 keer bekeken

 
Region.jpg
Gebieden waar de inuit vroeger woonden.

Zoals ik al eerder aangaf bestaat de oorspronkelijke bevolking uit de Indianen, de Inuit ( die samen 4% van de bevolking uitmaken ) en de Métis, de mensen geboren uit een Indiaanse - Europese verbintenis.
De verdeling van de indiaanse bevolking verschilt enorm per provincie.
De eerste groep, waarvan de Irokezen de grootste stam vormden, leefde met name in wat nu Zuid-Ontario is en langs de St.Lawrence-rivier. Ze woonden in dorpen en leefden voornamelijk van de landbouw.

inuitvillage1575.jpg

dorpje van de Inuit in 1575

Deze landbouwers kwamen als eerste in contact met de Europeanen en in de loop der tijd vond er een zekere mate van integratie plaats. De vele stammen die over de uitgestrekte prairies dwaalden leefden van de jacht. Het waren jagers en verzamelaars, echte nomaden, die mee trokken met de bron van hun bestaan: de bizonkudden.

 bison_hunting.jpg

 De bizon gaf de Indianen alles wat ze nodig hadden: zijn vlees was hun voedsel en zijn huid werd gebruikt voor kleding en voor tenten (wigwams of teepee’s) waar ze in leefden.

 Op dit moment staan ca. 300.000 personen als Indiaan geregistreerd.
Ze zijn verdeeld over ca. 600 stammen, de zogenaamde ‘First Nations’, en wonen in ca. 2300 reservaten.
De verdeling van de Indiaanse bevolking verschilt enorm per provincie.
 

Foto0103.jpg     Foto0105.jpg

Totempalen in Kitwanga B.C.

Het merendeel van de indianen woont in de provincies Ontario, Manitoba, Saskatchewan, Alberta, British Columbia en het Yukon Territory. Een klein aantal, voornamelijk in het noorden, leidt nog een nomadisch bestaan als jager.

1458676.jpg

De belangrijke Indianenstammen zijn: Algonquins uit Ontario, Abénaquis en Iroquois uit Québec, Micmacs uit New Brunswick, Kananaskis uit Alberta en Coquitlam en Matsqui uit British Columbia.



10080.jpg
Sinds de komst van de blanken is hun lot bepaald door tragedie en droefheid.
De Europeanen brachten onbekende ziektes met zich mee. Men schat dat in een periode van 200 jaar 95% van de oorspronkelijke bevolking hierdoor het leven liet.
Vervolgens verloren zij hun macht en land aan de blanken, werden vele tradities verboden en werd men teruggedrongen in reservaten.

Hoewel de Indiaanse bevolking nog steeds een gedepriveerde minderheid is en er nog veel grote problemen zijn, is er ook veel bereikt.
Voorheen ondenkbaar, wordt de overheid nu gedwongen om de landrechten opnieuw te bekijken.

cultuur.jpg

Pow wow dance
 
Er is een sterke hernieuwde belangstelling van de mensen in hun eigen cultuur. Pow-wow feesten, bijna vergeten tradities en spiritualiteit herleven, waardoor ook zelfrespect en trots terugkomen en overal vinden we restanten van de forten die de Franse en Engelse kolonisten hier hebben gebouwd.
Geniet mee van de prachtige video van het grootste Canadese Aboriginal Festival die gehouden wordt in Toronto.
Bekijk onderstaande video 'History of Canada'
 

 
Neem er even de tijd voor....Schitterend om te zien..BESLIST EEN AANRADER!!!!


Tot slot een hele mooie SITE over de Inuits in Canada


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Marilyn_Presley starstarstarstarstar

Alles over Canada lees je hier, regelmatig interessante updates en Astrid is de perfecte operator. Gezellig forum met aandacht voor elkaar maar zonder verplichtingen, lid worden dus! xxx Wilma


Susan- starstarstarstarstar

Een goede club voor Canada liefhebbers.


Meer aanbevelingen